Poble

Al sud est de la comarca, separat del Baix Camp per la Serra de Llaberia i la Mola de Colldejou, al peu del turó de la Miloquera, hi trobem Marçà.

S'hi pot arribar per carretera des de Falset per la T-300; des de la Torre de Fontaubella per la TV-3001; des de Capçanes per la TV-3002 i des de Móra la Nova per la N-420 i la T-367. Marçà compta amb un baixador de la línia de ferrocarril Madrid-Barcelona, el qual comparteix amb Falset.

El poble té casal, piscina, poliesportiu, camp de futbol, parc infantil, escola, museus, allotjaments rurals, restaurants i cooperativa agrícola.
Són apreciats els seus vins, que pertanyen a la DO Montsant, l'oli i les coques.

La Festa Major se celebra el dia 15 d'agost en honor a la Mare de Déu. Fora dels actes més usuals, també té lloc l'Espígol, com a la vila de Falset. La Festa d'Hivern, el 27 de desembre, és en honor a la patrona de Marçà, la Mare de Déu de les Malalties. El dia abans, el 26 de desembre, es canten les Completes a l'església, un cant molt antic datat del segle XV. S'interpreten els goigs a la Mare de Déu i també s'acompleix la processó de l'Aurora, que comença de matinada i només hi participen els homes del poble, que recorren la localitat cantant-li a la Mare de Déu.

L'Església parroquial de Santa Maria data del segle XVIII. Marcà compta amb dos museus: el Museu d'escultura i pintura MarçàGiné-Lula Pérez i el celler-museu Baltasar Vendrell.

MarçàGiné és un escultor nascut al municipi el 1918, que treballa sobretot amb terra cuita. Les seves obres reflecteixen l'observació de la matèria en brut i les qualitats i configuracions atzaroses que aquesta adopta. En general, es tracta de peces de petit format que sorprenen per la seva improvisació i agudesa. També aplega obres de la seva esposa, Lula Pérez, i del pintor Josep Sancho Piqué (Marçà 1872-1959).

El museu Baltasar Vendrell exposa una col·lecció privada d'estris i objectes tradicionals de la pagesia i del vi.

Un lloc ideal per anar-hi d'excursió és la Font dels Tres Batlles, ubicada al bosc del Mas del Magrinyà, a 2'5 km del poble.

Altres zones de gran encant són: la Pallisa, un indret pintoresc on la riera de Marçà agafa més profunditat, i on trobem la font de la palma i una àrea de picnic; la Miloquera, un turó on s'hi han descobert restes prehistòriques i sobre el qual, antigament, estava situat el poble, amb molts avencs encara per ser explorats; les Coves d'en Xollat; la font i rentadors antics, i altres espais naturals com l'Estret de Catà.


Ajuntament de Marçà - Plaça de les Arenes 1 - CP.43775
Tel.977.178.000 - Fax.977.178.432
E-m@il: aj.marca@altanet.org